بیست و هشتم خردادماه امسال یکی دیگر از عرصههای مهم تبلور مردمسالاری در نظام جمهوری اسلامی است. مردم ایران در این روز با حضور در پای صندوقهای رأی در دو انتخابات بزرگ سراسری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا شرکت میکنند.علاوه بر این در برخی از شهرها، انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری نیز برگزار میشود.
آنچه انتخابات در نظام جمهوری اسلامی ایران را با دیگر نظامهای سیاسی متفاوت میکند ویژگی «مردمسالاری دینی» این نظام است. «مردمسالاری دینی» ناظر به مدلی از نظامهای سیاسی است که مشروعیت الهی و مقبولیت مردمی در آن تبلوریافته و به همین دلیل قوانین و سازوکارهای خاص خود را میطلبد که مبتنی بر آن، مردم در این نظام علاوه بر حق انتخاب ،نسبت به اصل و نحوه حضور و انتخابی که انجام میدهند تکلیف شرعی دارند؛ به همین دلیل و با توجه به نقش انتخابات در جابهجایی قدرت در نظام جمهوری اسلامی و جایگاه ویژه و اختیارات ریاست جمهوری در کشور، انتخابات ریاست جمهوری از گذشته موردتوجه مردم، گروهها و جریانهای سیاسی بوده و رقابت شدید و تنگاتنگ جناحها و احزاب سیاسی با یکدیگر، به انتخابات ریاست جمهوری در ایران اهمیت ویژهای داده است؛ بهطوریکه حتی میزان مشارکت مردم در این انتخابات، بهعنوان یکی از شاخصهای ارزیابی از عملکرد دستگاههای اجرایی و حتی مقبولیت نظام قلمداد میشود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات نوروزیشان با اشاره به «اهمیت بالای انتخابات از بُعد داخلی و از بُعد بینالمللی» خاطرنشان کردند :«انتخابات ازلحاظ داخلی یک نوسازی و یکنفس تازه برای بخش اجرایی است زیرا افراد تازهنفس و پُرانگیزه وارد کار میشوند و این موضوع بسیار مبارک است.» مقام معظم رهبری(مدظله العالی) حضور و مشارکت مردم در انتخابات را از لحاظ بینالمللی نشاندهنده اقتدار ملی دانستند و افزودند: «آنچه بیش از توان دفاعی و قدرت دیپلماسی زمینهساز اقتدار کشور است، خودِ مردم و هوشیاری و پُرانگیزه و سرپا بودن آنها است و مظهر این حضور و اقتدار از همه مهمتر در انتخابات است.» ایشان اصلِ مشارکت مردم و همچنین میزان حضور مردم در انتخابات را از عوامل اصلی تأثیرگذار در اقتدار ملی برشمردند و گفتند: «همه، حتی کسانی که ممکن است رهبری را نیز قبول نداشته باشند، ایران قوی را بهعنوان راه مقابله با دشمنیها قبول دارند که یکی از راههای مهم قوی شدن ایران، مشارکت در انتخابات است.»
اگرچه مردم ایران در طول چهلو دو سال گذشته با حضور در بیش از چهل انتخابات بر اهتمام خود در مشارکت در اداره کشور تأکید و از این طریق وفاداری خود را به نظام و سازوکارهای مردمسالاری آن به اثبات رسانیدهاند، اما حضور در پای صندوقهای رأی در انتخابات 28 خردادماه 1400، به دلایل زیر از اهمیت بیشتری برخوردار است:
1-مواجهه سالهای اخیر مردم ایران با نظام سلطه و ایستادگی آنها در برابر فشار حداکثری، منطق نظام جمهوری اسلامی و درستی مسیری را که رهبر معظم انقلاب اسلامی ترسیم کردهاند، باورپذیر کرده و به سرمایه اجتماعی قابل اتکایی برای نظام اسلامی تبدیلشده است. مشارکت پرشور مردم در انتخابات، مؤید ایستادگی و مقاومت گذشته و مقوم اقتدار ملی در برابر توطئهها و فشارهای دشمنان است.
2- آگاهی و شناخت مردم نسبت به منشأ و ریشه مشکلات و مسائل داخلی که ناشی از ضعف مدیریت و ناتوانی مدیران دستگاههای اجرایی در طول هشت سال گذشته است، بهترین فرصت را برای مردم بر انتخاب هوشمندانه و دقیق در انتخابات ۱۴۰۰ فراهم کرده است. اکنون مردم به این باور رسیدهاند که چاره مشکلات کشور در انتخاب مدیرانی کارآمد، انقلابی، پرتلاش، سادهزیست، با رویه جوانگرایی و مقابله با فساد و ....برای آینده کشور است . تحقق یک مشارکت پرشور در انتخابات 28 خردادماه و انتخاب یک مدیر توانمند میتواند فصل نوینی را در روند تحولات سیاسی و اجتماعی کشور رقم بزند. رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات نوروزی با تأکید به آحاد مردم مبنی بر دقت در انتخاب خود، در بیان ویژگیهای یک رئیسجمهور مطلوب گفتند: «رئیسجمهور مطلوب باید باکفایت، با ایمان، عدالتخواه و ضد فساد، دارای عملکرد انقلابی و جهادی، معتقد به توانمندیهای داخلی، معتقد به جوانان بهعنوان پیشران حرکت عمومی کشور و امیدوار به آینده باشد.»
3- انتخابات 28 خرداد، اولین انتخابات بعد از انتخابات مجلس یازدهم در اسفندماه سال 1398 است که در آن، ما با کاهش مشارکت در مقایسه با انتخابات گذشته مواجه شدیم. مروری بر دلایل کاهش مشارکت مردم در انتخابات گذشته نشان میدهد که برخی از آن عوامل نظیر روند شیوع بیماری کرونا، تداوم تحریمهای دشمنان نظام، ضعف عملکرد مسئولین دستگاههای اجرایی در حل مشکلات مردم، جنگ روانی دشمنان بیرونی و معاندان داخلی در زمینه تحریم انتخابات وعدم حضور مردم در پای صندوقهای رأی همچنان باقی است. لذا مشارکت پرشور مردم و بهویژه نیروهای وفادار به انقلاب در این انتخابات و انتخاب مدیری انقلابی و کارآمد، باطلالسحر توطئهها و ترفندهای دشمنان بیرونی و معاندان داخلی است.
ارسال نظرات